U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

COPD / Astma.

 

Patiënten met COPD hebben veel baat bij beweging. Niet of te weinig bewegen leidt tot conditieverlies en vormt daarmee een gezondheidsrisico. In sommige gevallen is begeleiding van een fysiotherapeut noodzakelijk of verwijzing naar een longrevalidatieprogramma.

Maar bewegen is zo makkelijk nog niet, omdat inspanning in eerste instantie leidt tot meer klachten. Bovendien is niet iedere patiënt hetzelfde, dus moet het bewegingsadvies op maat zijn.

 

WANNEER DOORVERWIJZEN NAAR EEN FYSIOTHERAPEUT?

Soms volstaat een algemeen beweegadvies (bijvoorbeeld dagelijks een half uur matig intensief wandelen, fietsen, zwemmen of fitness). In andere gevallen is het noodzakelijk om door te verwijzen naar een fysiotherapeut voor reactivatie of naar longrevalidatie (in het ziekenhuis of longrevalidatiecentrum). Het is niet altijd eenvoudig hierin een juiste keuze te maken. Onderstaande verwijscriteria geven richting aan de keuze voor beweegadvies. Deze keuze is natuurlijk ook afhankelijk van de bewegingsproblematiek van de patiënt.

 

VERWIJSCRITERIA BEWEGEN BIJ COPD

Bij optie 2 verwijst de huisarts u door naar de fysiotherapeut en kunt u contact opnemen met Sportfysio Castricum.

1. FER < 70%  en CCQ < 1.0 of MRC = 1 of 2  ⇨ Algemeen beweegadvies, uitleg belang bewegen, zelfstandig bewegen (afhankelijk van verhaal patiënt)

2. FER < 70% en 1.0 > CCQ < 1.7 of MRC = 3, 4 of 5 ⇨ Reactivatie bij fysiotherapeut

3. FER < 70% en CCQ > 1.7 en MRC 3, 4 of 5 ⇨ Longrevalidatie in ziekenhuis of longrevalidatiecentrum

Alleen bij optie 2 verwijst de arts de patiënt door naar de fysiotherapeut.